ZADNJE NOVICE

OBIŠČITE NAS NA BATTERY SHOW EUROPE 2024


7. maj 2024

Vabimo vas na sejem Battery Show Europe 2024, največji evropski sejem za napredne tehnologije baterij ter električnih in hibridnih vozil, ki bo od 18. do 20. junija v Stuttgartu. Pridružite se nam na razstavnem prostoru 10-B64, kjer vam bomo predstavili naše inovacije in rešitve na področju tehnologije hlajenja baterij HEATRAPLATES.

Uporabite kodo FTR20 in si zagotovite brezplačno vstopnico za sejem ali 20 % popust pri nakupu vstopnice za konferenco.

The Battery Show Europe | 18-20 June, 2024

PRIDRUŽITE SE NAM NA SEJMU ELECTRIC & HYBRID MARINE EXPO


9. junij 2023

Vabimo vas na sejem Electric & Hybrid Marine Expo, od 20. do 22. junija 2023, v Amsterdam, na razstavni prostor 1336. Spoznajte naše hladilne rešitve za baterijske pakete, od razvoja, 3D-modeliranja, numeričnih simulacij, izdelave prototipov in testiranja do serijske proizvodnje.


Kliknite tukaj za brezplačno vstopnico

OBIŠČITE NAS NA BATTERY SHOW EUROPE 2023


3. maj 2023

Veselimo se vašega obiska na letošnjem sejmu Battery Show Europe, ki nas bo gostil med 23. in 25. majem v Stuttgartu. Najdete nas na razstavnem prostoru #10-B81. Za brezplačni obisk sejma uporabite našo kodo

Predstavili bomo najnovejše dosežke naše blagovne znamke HEATRAPLATES in ponudbo rešitev za ohišja baterijskih celic.

Veselimo se srečanja.

Vaša HEATRAPLATES ekipa

NA SEJMU BATTERY SHOW EUROPE Z NOVIMI REŠITVAMI


27. junij 2022

Od 28. do 30. junija 2022 se veselimo vašega obiska na sejmu The Battery Show Europe 2022 v Stuttgartu. Obiščite nas v hali 10, razstavni prostor št. 10-H37.
Predstavili bomo nove rešitve za hlajenje baterij blagovne znamke HEATRAPLATES.

BATTERY SHOW EUROPE 2021


12. november 2021

Od 30. novembra do 2. decembra 2021 se veselimo vašega obiska na sejmu The Battery Show Europe 2021 v Stuttgartu. Najdete nas v hali 6, razstavni prostor št. 6-446.
Sejemski nastop bomo izkoristili za predstavitev zadnjih novosti iz naše ponudbe blagovne znamke HEATRAPLATES.


Za brezplačno vstopnico se registrirajte TUKAJ.

OBIŠČITE NAS V VIRTUALNI STOJNICI NA DIGITAL DAYS


11. maj 2021

 

Široko ponudbo naših toplotnih prenosnikov, ki jih na trgu predstavljamo pod blagovno znamko HEATRAPLATES, bomo od 18. do 20. maja predstavili na virtualnem dogodku Digital Days.

Za brezplačen dostop se registrirate TUKAJ

Se veselimo vašega virtualnega obiska.

SEJEM BATTERY SHOW EUROPE 2020 PRESTAVLJEN V MAJ 2021


4. oktober 2020

 

Spoštovani poslovni partnerji,

zaradi pandemije covid-19 se letos žal ne bomo srečali na sejmu BATTERY SHOW EUROPE v Stuttgartu. Organizator nas je obvestil, da je sejem prestavljen v maj 2021.

Naše izdelke in dosežke pod blagovno znamko HEATRAPLATES si lahko ogledate na naši spletni strani. Vabimo vas, da nas za podrobnejše informacije kontaktirate in z veseljem vam bomo pomagali ter odgovorili na vaša vprašanja.

NOVO - izvedba kanalskih sistemov s povečano notranjo višino 3,0 mm.

BATTERY SHOW EUROPE 2020


14. september 2020

 

Od 14. do 16. oktobra 2020 se veselimo vašega obiska na sejmu The Battery Show Europe 2020 v Stuttgartu. Najdete nas na razstavnem prostoru št. 766. Sejemski nastop bomo izkoristili za predstavitev zadnjih novosti iz naše ponudbe.

Zaradi pandemije koronavirusa smo razstavljavci in obiskovalci dolžni upoštevati posebne varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe (https://www.thebatteryshow.eu/en/Home.html).

OBIŠČITE NAS NA BATTERY SHOW EUROPE 2019


23. april 2019

Od 7. do 9. maja 2019 se veselimo vašega obiska na sejmu The Battery Show Europe 2019 v Stuttgartu. Najdete nas na razstavnem prostoru št. 766. Za brezplačno vstopnico se registrirate tukaj.

Sejemski nastop bomo izkoristili za predstavitev HEATRAPLATES - široke paleta naših aluminijastih toplotnih prenosnikov narejenih po roll-bond tehnologiji.

PREDSTAVLJAMO HEATRAPLATES – »WE TAKE THE HEAT OFF«


8. april 2019

Široka paleta naših aluminijastih toplotnih prenosnikov narejenih po Roll-Bond tehnologiji, ki se uporabljajo v različnih industrijah, bo odslej na trgu prepoznana pod novo blagovno znamko HeatraPlates.

Ob kreiranju nove blagovne znamke smo želeli oblikovati mednarodno prepoznavno ime, ki samo po sebi povzema funkcionalnost obojestranskega prenosa toplote (sprejemanje ali oddajanje), povzema lastnost ploščatosti in tankosti in se ne omejuje na uporabljen material ter postopek izdelave ali medija, ki se uporablja za prenos toplote po kanalih plošč. Debelina Talumovih ploščatih toplotnih prenosnikov je skupaj s kanali med 3,5 in cca 5 mm in zahteva zelo malo prostora za vgradnjo. Postopek izdelave oz. uporabljena Roll-Bond tehnologija omogoča odlično razporeditev kanalov za prenosni medij kar pomeni visoko učinkovitost prenosa toplote. Uporabljeni aluminij, iz katerega so prenosniki izdelani, pa omogoča prostorsko oblikovanje in hkrati zelo malo doda pri skupni teži končnega proizvoda, kamor se prenosnik vgrajuje. Prenosni mediji so lahko plini ali voda/glikol.

Uporabnost naših izdelkov HeatraPlates se zadnja leta prepoznava na vse več področjih:

  • komercialni hladilniki,
  • laboratorijska hladilna oprema,
  • kot absorberji v solarnih kolektorjih ali
  • fotovoltaičnih termalnih panelih (PVT-photovoltaic thermal),
  • termodinamične uparjalne plošče za ogrevalne toplotne črpalke,
  • kot kondenzatorji v sanitarnih toplotnih črpalkah
  • in danes najbolj vroče področje – hlajenje baterij in ostalih elektronskih komponent v avtomobilski industriji EV/HEV

Predstavitvi nove blagovne znamke HeatraPlates se bomo posvetili na prihajajočem sejmu The Battery Show Europe od 7. do 9. maja v Stuttgartu. Veseli bomo vašega obiska na razstavnem prostoru št. 766.

Drugi pišejo o nas: Predani energijski učinkovitosti


25. september 2018

»V Talum Izparilniki d.o.o. se že več kot 30 let ukvarjajo s proizvodnjo uparjalnikov po tehnologiji Roll-Bond za najučinkovitejše hladilno-zamrzovalne aparate energetskih razredov A++, A+++ in toplotnih prenosnikov za solarne, ogrevalne in hladilne sisteme.

Z aluminijastimi Roll-Bond toplotnimi prenosniki vse bolj vstopajo tudi na trg ogrevalne tehnike in solarnih sistemov. Njihovi izdelki se uporabljajo kot toplotni prenosniki za vgradnjo v hibridne fotonapetostne (PVT) module, kot absorberji za vakuumske in ploščate solarne sprejemnike sončne energije ter kot kondenzatorji toplotnih črpalk. Njihovi aluminijasti ploščati toplotni prenosniki so plod lastnega razvoja in inovativne rabe Roll-Bond tehnologije.

Z njimi znatno izboljšujejo učinkovitost in kompaktnost hibridnih fotonapetostnih modulov, ki združujejo fotonapetostne celice in klasične sončne kolektorje. Hibridni fotonapetostni moduli omogočajo hkratno proizvodnjo električne in termične energije, pri čemer njihovi toplotni prenosniki koristno odvajajo toploto in hkrati izboljšajo učinkovitost solarnih celic. Njihova tehnologija omogoča zvišanje proizvodnje električne energije za 5-15 % na letni ravni.

Talum Izparilniki d.o.o. so razvojni dobavitelj za nekatere največje proizvajalce hladilno-zamrzovalnih aparatov, kot so BSH, Liebherr in Gorenje, in za partnerje v nehladilniški industriji, kot so Auer, Energy, Ensol, Viessmann. Prisegajo na izgradnjo dolgoročnih partnerskih odnosov s strankami, ki jim zagotavljajo hitro odzivnost, rešitve po meri in doseganje visokih standardov, tako glede vhodnih materialov, kot lastnosti končnega izdelka.«

Vir: Finance.si

Povezava na članek v pdf: tukaj ali na: https://akademija.finance.si/8855443?cctest&&cookietime=1536156999

Drugi pišejo o nas: Emilie na strehi


19. september 2018

Pred štirimi leti smo skupaj z Institutom Jožef Stefan (ISJ) vstopili v razvojni projekt, katerega rezultat je še vedno delujoči sistem, ki ogreva in hladi stavbo C na ISJ. V nadaljevanju objavljamo skrajšano novico o tem skupnem razvojnem projektu, ki je bila objavljena v časopisu Delo.

»Pilotni projekt infraSUN na strehi ene od stavb IJS preverja možnosti za učinkovito solarno ogrevanje in hlajenje.

Lahko bi rekli, da imeni, povezani z najnovejšim tehnološkim projektom na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani, ki je letos zavzel eno od njegovih streh, zavajata. Emilie ni francosko zveneče žensko ime, ampak kratica mednarodnega projekta, ime infraSUN pa nima opravka z infrapečico, temveč z infrastrukturo.

Emilie pomeni krepitev sredozemskih pobud, ki majhna in srednje velika podjetja spodbuja k uporabi sončne energije – in tak je naslov projekta EU, ki naj bi rodil ideje pri inovativni uporabi sončne energije in pokazal zrelost sedanjih tehnologij za izrabo te energije. Eden od obetavnih rezultatov je plod raziskovalnega, inženirskega in inovativnega dela slovenskih udeležencev v projektu, natančneje z Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, ki so v sodelovanju s slovenskim podjetjem Talum skonstruirali sistem infraSUN, namenjen ogrevanju in hlajenju stavbe z energijo sonca. Infra v njegovem imenu se torej nanaša na sonce kot infrastrukturo.Med inovativnimi proizvodi so na primer solarni kolektorji, ki so že vključeni v program enega od vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalne tehnike (Viessmann), pri njihovem razvoju in izdelavi pa sodeluje tudi slovensko podjetje Talum. …«

Vir: delo.si, objavljeno 30. oktober 2014

Povezava na celoten članek v pdf: tukaj ali na: https://www.delo.si/znanje/znanost/emilie-na-strehi.html

Naše znanje vgrajeno v sodobne sprejemnike sončne energije v okviru pilotnega projekta InfraSUN


10. september 2018

Toplotni prenosniki iz podjetja Talum Izparilniki so vgrajeni v sodobne vakuumske sprejemnike sončne energije (SSE), prve tovrstne v Sloveniji. Kot sodelujoči razvojni partner in dobavitelj roll-bond absorberjev za vakuumske cevne SSE smo se vključili v pilotni projekt InfraSUN, katerega nosilec je Institut Jožef Stefan (IJS) iz Ljubljane.

InfraSUN projekt je vključen v mednarodni projekt EMILIE, katerega namen je spodbuditi inovativno uporabo sončne energije. Temelji na uvedbi solarnega ogrevanja in hlajenja ter prikazu modelov za njuno uvedbo v smislu »sonca kot infrastrukture«. Kolektorsko polje, postavljeno na strehi IJS, je plod raziskovalnega, inženirskega in inovativnega dela obeh sodelujočih partnerjev in je pravzaprav živi laboratorij, v katerega so vgrajene sodobne tehnologije, ki uporabljajo energijo sonca.

Termalni sistem sprejemnikov sončne energije, sestavljen iz 648 vakuumskih cevi, izdelanih v družbi Talum Izparilniki, zavzema 200 kvadratnih metrov ravne strehe stavbe C na Institutu Jožef Stefan in je namenjen ogrevanju in hlajenju stavbe z energijo sonca. Za izboljšanje splošne energijske učinkovitosti je sistemu dodan še sistem rekuperacije toplote. Prednosti sončnega hlajenja so v soodnosnosti med oskrbo z energijo in potrebami po hlajenju. Ko je namreč sončni vir najmočnejši, je potreba po hlajenju najvišja.

Tehnologija sončnega ogrevanja in hlajenja bi lahko v prihodnosti igrala pomembnejšo vlogo, predvsem v sistemih daljinskega ogrevanja, saj nudi visoko učinkovitost, obenem pa je združljiva z večino konvencionalnih načinov ogrevanja. Ta tehnologija ima tudi velik potencial pri zmanjšanju izpostavljenosti in občutljivosti na nihanja cen energentov, saj večina stroškov nastopa v začetni investicijski fazi, operativni stroški pa so minimalni.

Več o projektu: http://www.emilieproject.eu/slo/pilotne-akcije/infrasun.aspx

talum-no-frost
talum-no-frost
talum-no-frost

Prejeli smo patent za slovenski trg za »no-frost« toplotni prenosnik, ki se vgrajuje v »no-frost« hladilno-zamrzovalne aparate


24. avgust 2018

Konec maja letos smo prejeli patent za »no-frost« toplotni prenosnik, podeljen za slovenski trg, vložili pa smo tudi mednarodno prijavo Patent Cooperation Treaty (PCT).

Tržni trendi na področju hladilno-zamrzovalnih gospodinjskih aparatov se v zadnjih dveh desetletjih preusmerjajo s klasičnih pasivnih aparatov na tako imenovane »no-frost« izvedenke, pri katerih že samo ime pove, da je njihova glavna prednost v preprečevanju nabiranja ledu na živilih in notranjih stenah aparatov. Ker v družbi Talum Izparilniki proizvajamo uparjalne plošče le za pasivne aparate, se je zaradi navedenega pojavila potreba po razvoju »no-frost« uparjalnika za »no-frost« hladilno-zamrzovalne aparate z intenzivnim kroženjem hladnega zraka, tako imenovanim dinamičnim hlajenjem.


Leta 2015 je vodstvo družbe Talum Izparilniki dalo pobudo za ponoven razvoj uparjalnika za dinamično hlajenje na osnovi roll-bond tehnologije.


Pri razvoju koncepta smo morali slediti več ciljem: velika toplotna učinkovitost, nizek tlačni padec, učinkovito odtajanje, določeni gabariti in konkurenčna cena v primerjavi s cevno-lamelnimi uparjalniki. Slednji so namreč izdelani tako, da imajo veliko površino prenosa toplote na zrak, ki obteka zunanje površine, izdelava pa je dovolj preprosta za doseganje nizke lastne cene. Zato je na področju hladilno-zamrzovalnih aparatov z dinamičnim hlajenjem to še zmeraj edina tehnologija, ki jo proizvajalci aparatov vgrajujejo v »no-frost« izvedenke.


V sodelovanju s Fakulteto za strojništvo iz Ljubljane in našim kupcem Gorenje smo izvedli primerjalne meritve in ugotovili, da so tehnične karakteristike prototipov že zelo blizu želenih karakteristik, čeprav je bila to šele predrazvojna faza projekta. Ker so naše rešitve na trgu novost, smo prijavili patent, ki nam je bil tudi podeljen.


Spričo nove energetske klasifikacije, ki bo stopila v veljavo leta 2019, je pričakovati, da bodo proizvajalci hladilno-zamrzovalnih aparatov ponovno težili k povečanju učinkovitosti, kar za nas pomeni novo tržno priložnost.talum-no-frost

Zahvala obiskovalcem sejma Battery show


18. maj 2018

Sejem Battery Show 2018 v Hannovru se je zaključil. V podjetju Talum Izparilniki d.o.o. smo zadovoljni z obiskanostjo našega razstavnega prostora, saj smo navezali veliko obetavnih poslovnih stikov. Pripravljeni smo že na nove projekte z obstoječimi in novimi poslovnimi partnerji ter se zahvaljujemo vsem, ki ste nas obiskali na sejmišču in pokazali zanimanje za naše izdelke ter inovativne rešitve.

talum-sejem
talum-sejem

Roll-bond uparjalniki učinkovitejši od cevno-ploščnih


6. april 2018

Objavljamo povzetek prispevka dr. Primoža Poredoša iz letošnje 21. mednarodne konference daljinske energetike SDDE 2018, ki je potekala od 18.-20. marca v organizaciji Slovenskega združenja za energetiko (SZE).

»V prispevku je bila predstavljena eksperimentalna primerjava toplotnih karakteristik cevno-ploščnega (CP) in roll-Bond (RB) uparjalnika. Primerjava toplotnih karakteristik je temeljila na meritvi odvedenega toplotnega toka s posameznega tipa uparjalnika.

Primerjava rezultatov kaže, da je v celotnem temperaturnem območju prenosnega medija v uparjalniku, RB uparjalnik zmogljivejši od CP uparjalnika. Razlika se z nižanjem vstopne temperature prenosnega medija zmanjšuje, kar lahko pripisujemo pojavu sreža na uparjalniku znotraj hladilniškega aparata. Ugotovljeno je bilo, da ima RB uparjalnik od 15 do 70% večjo hladilno moč v primerjavi s CP uparjalnikom pri obravnavanem temperaturnem območju. V povprečju je pri RB uparjalniku produkt toplotne prehodnosti in površine kA za 47,3% večji kot v primeru CP uparjalnika. Večja hladilna moč RB uparjalnika je posledica izboljšanega prenosa toplote v RB uparjalniku med prenosnim medijem v uparjalniku ter zrakom v hladilniku.
Dinamična izvedba obeh tipov uparjalnikov (prisilno povečanje hitrosti gibanja zraka ob uparjalniku z uporabo ventilatorja) ima pozitivni učinek. Pri obeh tipih uparjalnikov se poveča hladilna moč v povprečju za 30 % (v primeru RB uparjalnika do 27 %, v primeru CP pa do 35 %). Zanimivo je, da so bili pri RB uparjalnikih v statičnem načinu delovanja (brez uporabe ventilatorja) doseženi nekoliko boljši rezultati v primerjavi s CP uparjalniki v dinamičnem načinu delovanja.«

Več prispevkov iz konference si lahko preberete na spletni strani SZE.

izparilniki-termografski-prikaz
izparilniki-termografski-prikaz

Obiščite nas na sejmu The Battery Show in Electric & Hybrid Vehicle Technology Expo Europe


20. marec 2018

Vse naše cenjene partnerje vabimo, da nas obiščete na sejmu The Battery Show 2018 in Electric & Hybrid Vehicle Technology Expo, ki se bo odvijal v Hannovru med 15. in 17. majem. Najdete nas na razstavnem prostoru B470.

Gre za največji evropski sejem za področje hibridnih / električnih vozil (H/EV) in napredne tehnologije izdelave baterij. Predstavili vam bomo naše učinkovite rešitve hlajenja baterij električnih vozil z roll-Bond toplotnimi prenosniki. Z veseljem vas bomo seznanili z vsemi podrobnostmi.

Več o sejmu si lahko preberete tukaj.

Za vašo brezplačno sejemsko vstopnico in organizacijo srečanja na našem razstavnem prostoru nas kontaktirajte na: franjo.skuber@talum.si.

Veselimo se srečanja z vami!

talum-sejem

Skupina TALUM na sejmu eMove 360°


18. oktober, 2017

Skupina TALUM se med 17. in 19. oktobrom predstavlja na sejmu eMove 360° v Münchnu v okviru skupinskega nastopa sedmih slovenskih podjetij na tej prireditvi pod okriljem javne agencije SPIRIT. Sejem je posvečen mobilnosti 4.0, ki vidi prihodnost transportne tehnologije v vozilih na električni pogon. V letu 2016 se je na sejmu predstavilo 356 razstavljavcev iz 28 držav, obiskalo pa ga je več kot 12.000 obiskovalcev.
Skupino TALUM zastopajo TALUM Izparilniki d.o.o. z rešitvami roll-Bond tehnologije za hlajenje baterij električnih vozil in TALUM d.d. PE Ulitki, ki potencialnim partnerjem predstavljajo ulitke za avtomobilsko industrijo. Obiščite nas v hali C3 na razstavnem prostoru številka 403.

talum-emove

× O nas Poslanstvo in vizija Novice Kontakt